3. Budgivning. För det fall att objektet är intressant, kan det bli aktuellt att acceptera utgångspris/begärt pris eller lägga ett anbud på objektet. Under förutsättning att flera spekulanter accepterar utgångspriset, vidtar ett budgivningsförfarande. Mäklaren kontaktar de aktuella spekulanterna och informerar om de förutsättningar som gäller. Budgivning verkställs oftast på mäklarens kontor. Notera att fri prövningsrätt råder, vilket innebär att det alltid är säljaren som bestämmer vem som skall få köpa objektet. Således behöver det inte alltid vara det högsta budet som vinner.
4. Överlåtelsehandling. Köpebrevet är det formella och juridiska steget mot att objektet skall få en ny ägare. Affären är inte avslutad förrän såväl säljare som köpare undertecknat köpebrevet. Det är mäklarens uppgift att upprätta överlåtelsehandlingen, vilken i normalfallet tilldelas köpare, säljare samt det offentliga köpvittnet för granskning någon dag före handlingen skall undertecknas. Köpebrevet reglerar samtliga med affären sammanhängande villkor och undertecknas av parterna samt av det offentliga köpvittnet. Undertecknandet sker oftast på mäklarens kontor.
5. Tillträde. Inför upprättandet av köpebrevet har parterna kommit överens om ett tillträdesdatum. För det fall att tillträdesdatum infaller vid ett senare tillfälle än datum för undertecknande av köpebrev, erhåller köparen nycklar och övriga med objektet sammanhörande relevanta handlingar på tillträdesdatum.